1,109 views

Întru amintirea acestei învătături, dorinta noastră este de a restabili această traditie a vindecării sub îndrumarea Medical Order of the Knights Hospitaller

Cardinalul Angelus Sodano

 

 

Domnul nostru Isus Hristos a spus că datoria Bisericii Sale este de îi asista pe cei bolnavi în suferinta lor şi a reamintit lumii că vindecarea bolnavilor a fost una din căile principale prin care învătătura Sa a devenit cunoscută lumii, după cum spune Evanghelia după Matei 4.24:

 

” Vestea despre El s-a răspândit în toată Siria. Oamenii îi aduceau la El pe toti cei care sufereau de diferite boli sau dureri, pe cei demonizati, pe cei epileptici si pe cei paralizati, iar El îi vindeca pe toti.”

Întru amintirea acestei învătături, dorinta noastră este de a restabili această traditie a vindecării sub îndrumarea Medical Order of the Knights Hospitaller – MEDOKH.

Dorim să facem cunoscută lumii viziunea noastră asupra bolii, nu ca o disfuncţie a corpului, ci ca o chemare si o oportunitate pentru spirit de a se înălta mai sus şi de a face noi eforturi pentru realizarea planului divin pe care Dumnezeu l-a făcut unicul scop al acestei lumi. Dorim să reafirmam acea străveche traditie care întelegea vindecarea într-un context religios, anume că nu putem separa vindecarea corpului de cea a minţii – acea tradiţie în care preotul era vindecator iar vindecatorul era preot.

Suntem conştienţi de faptul că în ultimul secolul această tradiţie a fost slăbită de un anume succes iniţial al substanţelor chimice şi medicamentelor descoperite. Astăzi este evident pentru mulţi că acest succes a fost unul de suprafată, iluzia de a putea construi un castel pe nisip, in speranta că omul va putea să îsi controleze destinul si să se simtă în sigurantă.

Dorinţa noastră este de a oferi sprijin celor care înţeleg că nici pastilele, nici bisturiul chirurgului nu sunt cele care aduc în realitate vindecarea, ci spiritul care întelege să folosească boala si suferinta pentru cresterea spiritului, pentru transformarea fricii în lauda către Domnul, pentru trecerea de la încrederea în sine însusi la credinta că fiecare dintre noi este un lucrător pentru Gloria lui Dumnezu.

Noi întelegem că această traditie străveche cu rădăcini atât de puternice, fondată de primii Cavaleri Hospitaller care au îmbinat vindecarea cu închinăciunea adusă Domnului si au creionat ideea de spital, a fost reinstituită de Medical Order of the Knights Hospitaller – MEDOK sub îndrumarea Marelui său Maestru Kiram Schmidt.

 

Constientizăm faptul că această traditie, atunci ca si acum, este amenintată de aceia care detin suprematia mijloacelor lumesti. În consecintă, intentia noastră este de a face cunoscut faptul că Medical Order of the Knights Hospitaller – MEDOK reprezintă un început, o organizatie care doreste să restabilească un tip de medicină ce întelege principiile de mai sus si lucrează pentru recrearea unei abordări medicale ce consideră boala drept un moment de trezire a persoanei pentru întoarcerea la misiunea sa existentială principală – aceea de a deveni fiul al lui Dumnezeu si de a realiza planul Tatălui ceresc.

 

Boala este acel eveniment care îi smereste până si pe cei mai orgoliosi si egoisti, deschizându-i spre întelegerea unui alt adevăr si a unei alte viziuni asupra vietii decât erau poate obisnuiti. Boala devine astfel un timp sacralizat si valoros. Dacă vindecarea se face cu întelegerea faptului că numai Dumnezeu este cle care vindecă (Exod 15:26b ”Eu sunt Domnul care te vindecă”), iar medicul si tratamentele sale sunt doar instrumente în mâinile Creatorului, atunci cu adevărat vindecarea va fi eficientă si va aduce roade bune. Astfel se va arăta că Dumnezeu si căile sale sunt o exprimare a (Arborelui) Vietii.

 

Cei care sunt primiti în Ordinul Medical al Cavalerilor Hospitaller sunt instruiti în pentru a întelege că nu ei însisi sunt cei care vindecă, ci Tatăl Ceresc, si că nu trebuie să cadă în vechea capcană a glorificării propriei lor personae pentru vindecările pe care le mijlocesc. Dacă sunt găsiti vrednici de către Marele Maestru să primească titlul de Cavaler sau Doamnă a Sfantului Grigore cel Mare, vor primi acest titlu si vor avea binecuvântarea noastră, protectia si tot sprijinul sfintilor Bisericii Catolice.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *